ספר תבנא לדיננא, התוכן מרתק במיוחד ועוסק בנושא נפיץ שהיווה לא פעם סלע מחלוקת בקהילות ישראל החשובות "קופת רמבעה"נ" ותמיכת הכוללים בארץ ישראל – להלן הציטוט מהשער עם תוספות הסבר בסוגריים: "מבאר היטב ע"פ הש"ס והפוסקים בנידון שהזמינו… הנשיאים [של הכוללים] מקאסוב וויזניצא אטיניא… האמרכלים ממעות אה"ק, את… הרב [אברהם חיים דוד סופר] הנשיא והאמרכל מדראהאביטש שליט"א אודות חלוקת מעות רמבע"נ [רבי מאיר בעל הנס] שהדין שפסקו הרבנים במשפט צדק [לעמבערג תרע"ב] שמחויב הנשיא לדון עמהם בחו"ל הוא דין אמת ודלא כמו שנדפס בס’ תשובה כהלכה [דרוהוביץ תרע"ב] שהד"ת [שהדין תורה] מחויב להיות באה"ק".
דפוס נדיר ביותר ומהספרים הנדירים ביותר שנדפסו בוויז'ניץ אם לא היחיד – דפוס שמעלקע נאגלער ר. פישבאך – ויזניץ בוקובינה תרע"ג | 1913. 149; 34, 36-43, [4] עמוד. הכין לדפוס הגאון רבי ישעיהו לאנדמאנן אבד"ק אזיפאליא בן רבי מרדכי צבי זצ"ל שהיה ראב"ד דק"ק סקאליט.
32 עמ’ מן הספירה השנייה כוללים: "מכתב מהרב… חיים געלערנטער נ"י אבד"ק קוטיב…" עם שער חלקי. – השגות על פסק-דינו של ר’ יוסף ענגיל מקראקא שנדפס ב"תשובה כהלכה". עמ’ 33-34, 36-43, עם שער חלקי: "השמטות מחוברות [!] משפט צדק [הנז’]". מכתבי רבנים.
בספרייה הלאומית שוכן באוסף נדירים! לא הופיע במכירות! נדיר ביותר!
חריג לטובה!
היופי בספר שלפנינו שבניגוד למערכות אחרות בישראל כאן נשמר כבודם של כולם והצדדים דנים ביניהם בנחת כדרכה של תורה, הצצה לעולמם הרגוע של יהודי רומניה שכבוד חכמים עמד בראש מעייניהם!
כרוך עם מספר ספרים נוספים:
1.
פולמוס: שו"ת הר תבור והוא עומד נגד הכרמל – מהדורה ראשונה פרשבורג תרכ"א | 1861. "בו מבואר דין בימה באמצע בש"ס ופוסקים וחומר האיסורים שעוברים עליה העוקרים הדבר ההוא ומעמידים אותה אצל ארון הקדש…" מאת הגאון רבי ישראל דוד מרגליות יפה מסערעד.
חיבור זה הוא למעשה המשך לחיבורו הקודם של המחבר "מחולת מחנים" אשר בו כתב נגד המתחדשים הניאולוגים המשנים סדרי בית הכנסת, בחיבורו זה עונה המחבר על השאלות והתשובות שכתב על חיבורו הערר דוקטור מייזעל בעיתון הכרמל.
לו דף, נדפס ומכורך עם מאמר בגרמנית מהמחבר הנ"ל ובמקור מגיע עם שער ומספור נפרד מן העבר השני בלועזית. אך כאן החלק הלועזי מתחיל רק מעמוד 9 וללא השער הלועזי.
2. האשה על פי תורת ישראל, מאת רבי יחיאל מיכל טוקצינסקי. חיבור מעניין המסביר את דעת התורה בנוגע למעמד האישה ומבאר בטוב טעם ודעת את תכונותיה התואמות לתפקידים אותם דורשת ממנה התורה וחוסר התאמתה מצד נפשה לשררות ציבורית. ככל הנראה נכתב כתשובה להערות פמניסטיות מצד הציבוריות הישראלית.
3. חרבות ירושלים, "מגיד מקצת הצרות אשר עברו… על ירושלם עה"ה ויחריבוה" – הוצאה שנייה (אחר ויניציאה שפ"ז) עם הוספות, מבוא והערות ומפתחות מאת אליעזר ריבלין – ירושלם תרפ"ח | 1928. חסר כאן השער והמבוא וחלקו מושלם בכתב יד.
כרוכים יחדיו. בשני ספרים השערים עם שיקומים/הדבקות. פגמים שונים, מעט נזקי/נקבי עש בדפים חיצוניים, מצב כללי טוב. שני הספרים האחרונים לא נבדקו לעומק ומעבר למפורט לא נבדק עם חסרים עוד דפים.