מכירה 68

פריט 179:

עותק בעל המופת רבי שלמה זלמן בלוך מירושלים עם הגהות רבות: תלמוד ירושלמי זרעים - קאפוסט תקע"ב | 1812 הסכמות רבי לוי יצחק מברדיטשוב והגר"ח מוואלוז'ין

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

מחיר פתיחה: $200

עמלת בית המכירות:

תלמוד ירושלמי, מסכת ברכות וכל סדר זרעים, עם פירוש מאת הגאון רבי אליהו בן יהודא ליב מפולדא. נדפס בקאפוסט דפוס ישראל יפה – תקע"ב | 1812. מספור רב, לא נבדק לעומק. בספרייה הלאומית נמצא באוסף נדירים. 

מעניין במיוחד

בעותק זה ישנה הסכמה מאת סניגורן של ישראל הצדיק רבי לוי יצחק מבארדיטשוב מגדולי החסידות שבכל הדורות, ויחד עם זאת, לצדה מופיעה הסכמה מאת הגאון רבי חיים מוואלוז'ין בעל ה"נפש החיים" בחיר תלמידי הגר"א, ועוד מגדולי הדור זיעוכי"א.

כריכת עור עתיקה מקורית, שדרה רופפת, כתמים ובלאי רב כתוצאה משימוש, מעט קרעים, שער משוקם מקצועית, מצב כללי טוב.

בפורזץ ובשער רישום בכתב רש"י: "שלמה זלמן בלוך" ובדף ראשון חתימה: "שלמה בלוך" המעידות כי עותק זה היה בבעלותו של הצדיק רבי שלמה זלמן בלוך [ראה להלן].


עמל התורה

העותק מלא בהגהות רבות בשולי הגיליון, מהם ארוכות ומשמעותיות, וחלקם תיקונים ונוסחאות – בכתב ידו הקדושה של רבינו. נראה שכתלמיד הגון לרבו הגדול ה"חפץ חיים" אשר עודד לעסוק בחלק זה של התורה (תלמוד ירושלמי) הזניח יחסית, הגה רבינו רבות בספר זה ביגיעה רבה והעלה עלי גיליון את השגותיו והארותיו.

בראש השער חתימה נוספת: "אברהם שלמה בהרש"ם" – רבי אברהם שלמה גולדנבוים (תר"ג – תרע"ז) בן רבי שלום מאיר, בן אחר בן לרבי אברהם המלאך. היה דיין בצפת ונמנה על חסידי סאדיגורא. דברי תורתו נדפסו בספר "אשל אברהם".

בדף הפורזץ רישום בעלות עתיק לא נבדק לעומק. בדף ראשון חותמת בלועזית: "A Blum" מווארשא, לא נבדקה לעומק.

רבי שלמה זלמן בלוך (תרמ"ו – תשל"ו) רב מקובל ליטאי, מהדמויות הבולטות בתנועת המוסר בדור שבין מלחמות העולם ולאחר השואה. נולד בברנוביץ' ולמד בישיבת נובהרדוק אצל "הסבא", ובישיבת ראדין אצל החפץ חיים אשר למד איתו בחברותא ואף הפליא בשבחו ועל עוצם קדושתו. עלה לארץ ישראל בשנת תרפ"ה והתיישב בירושלים עיה"ק, שם יצא לו שם של בעל מופת לאחר שנלחשה מפה לאוזן השמועה שרבו החפץ חיים הפנה אנשים לקבל את ברכתו, החזון איש אף הוא הפנה בשנים מאוחרות יותר את הפונים אליו לקבלת ברכתו של רבי שלמה בלוך. בירושלים עסק בתורה ובתפילה וסירב למשרות תורניות שהוצעו לו. נפטר בגיל 90 ונטמן בהר הזיתים בירושלים, לא השאיר אחריו זרע של קיימא.