מכירה 57

פריט 225:

מיסודי החסידות יקר המציאות: ספר מאור ושמש - מהדורה ראשונה ברסלוי תר"ב | 1842

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

מחיר פתיחה: $5,000

עמלת בית המכירות:

ספר מאור ושמש "מחברת הקודש על חמשה חומשי תורה ורמזי ימים נוראים ושלש רגלים ואיזה לקוטים" מאת האדמו"ר הקדוש והטהור רבי קלונימוס קלמן הלוי עפשטיין זיע"א מתלמידיו הקרובים של הרבי הק' רבי אלימלך מליז'ענסק זיע"א. חיבור חשוב שהתקבל כספר יסוד בתורת החסידות ואף הודפס ברבות השנים סביב החומש בחלק מהדורות. רבינו המחבר אף מוכר בשם זה בעל ה"מאור ושמש" זי"ע. יש המכנים אותו אנציקלופדיה לחסידות יען כי מוסברים בו מרבית המושגים מכבשונה של תורת החסידות.

מהדורה ראשונה דפוס הירש זולצבאך – ברסלוי (ברסלאו) תר"ב | 1842. [1], רעז, [2] דף. בעותק זה חסר השער של החלק השני. השער, כמו בעותקים רבים הנו מזויף ומופיע בו דפוס יהודית ראבינשטיין (לעמברג) תקמ"ה, בעוד ששנת הדפוס האמתית נקבעה לפי תאריך ההקדמה וחלק מההסכמות. בספרייה הלאומית נמצא באוסף נדירים. סטפנסקי חסידות מס' 307. סטפנסקי ספרי יסוד 392בראש הספר הקדמת בן המחבר רבי אהרן הלוי עפשטיין. הספר זכה להתעטר בהסכמות רבות מאת גאוני וגדולי התקופה: רבי ארי’ ליבוש ליפשיטץ אב"ד  וישנצא, רבי דוב בערוש מייזליש אב"ד קראקא, רבי שלמה זלמן טיקטין אב"ד ברעסלויא, רבי צבי הירש העלליר אב"ד באניהאד – זיע"א.

כריכה מפוארת ישנה כנראה מקורית, דף אחרון עם קרעים, מעט הדבקות, כתמים, מצב כללי טוב.

המחבר האדמו"ר הרה"ק רבי קלונימוס קלמן עפשטיין ה"מאור ושמש" (ניישטאדט תקי"א  – קרקוב תקפ"ג). תלמידו הקרוב של האדמו"ר הגדול רבי אלימלך מליז'ענסק זי"ע. נודע בערוב ימיו כצדיק נשגב אשר רבים שחרו לפתחו בכדי לקבל את ברכותיו, ספרו התפרסם והתקבל בכל מקהלות החסידים והפך לנכס צאן ברזל.

תחילתו של הסיפור בנער צנום ההולך יחף ברחובות קראקא ומוכר כעכים-בייגלאך אפויים ברחובה של עיר, כעכים אותם טרח אביו – ר' אהרן – קשה היום לאפות עם שחר ולשלחם למכירה ע"י בנו קלונימוס. ביום אחד נכנס הילד לבימה"ד הב"ח בקראקא והוקסם מהמחזה של הלומדים המופלגים העוסקים במלחמתה של תורה, תחת ניצוחו של המרא דאתרא רבי אברהם הורוויץ זי"ע. הילד גמע אל קרבו את אויר הקדושה ומני אז החל מזדרז במלאכת מכירת מרכולתו בכדי שיוותר לו מספיק זמן להיכנס לביהמ"ד.

יום אחד הבחין בו אחד מבאי בית המדרש רבי מרדכי גוטלאד שמו, שמלבד ת"ח היה גם גביר גדול. הלה הסתקרן ממעשיו של הנער והחל בוחן אותו על הנאמר בשיעור, להפתעתו הרבה הילד עצם עיניו והחל חוזר בשפה קולחת על כל הסברות והפלפולים העמוקים. הגביר התפעל מאד ובקש מהנער שיביאו אל בית הוריו. הללו כמובן שמחו את שבישר להם רבי מרדכי ומני אז פרש חסותו עליו ומימן לו הוצאת מלמד מה שלא היה ביכולתו של אביו לעשות.

ברבות הימים הפך למושג נאצל אצל יראי השם, אחר שעלה ונתעלה ודבק ברבו הגדול מליז'ענסק, ואף נסע לרבי יחיאל מיכל מזלוטשוב ועוד צדיקים, שרד את רדיפות המתנגדים שבעקבותיהם אף נאלף לברוח מן העיר. ועל כל אלה עת אשר חיבר את ספרו הגדול "מאור ושמש".