מכירה 56
פריט 115:
"שפתי חכמים, והוא פירוש נחמד על דברי רבינו הגדול רש"י זצ"ל על התורה וחמש מגילות… ולרוב התועלת נדפס בכרך בפני עצמו… כדי לחברו לכל ספרי חומשים…". מהדורה ראשונה כספר בפני עצמו (לראשונה נדפס בשנת ת"מ באמשטרדם כחלק מחומש) עדיין בחיי המחבר של ספר יסוד זה אשר עד היום נדפס בכל חומש בצמוד לפירוש רש"י, עם הסכמת הגאון רבי שמואל כהן שאטין – המהרשש"ך בעל כוס הישועות. דפוס יוהאן קעלנר פרנקפורט דמיין תע"ב | 1712. [1] קמג דף. ללא כריכה. כתמים ופגמים שונים. על מס' דפים הדבקות וקרעים בשוליים עם פגיעות בטקסט ובחלק מההגהות.
לאורך כל הספר מופיעות הגהות ארוכות רבות בכת"י בשולי הגיליון, וחתימות שונות, מהם זיהינו את חתימות יד קדשו של רבי משה אביכזר [ראה להלן] אשר רוב ההגהות הם ממנו ומיעוטן מכותבים אחרים, רבי מימון בן חיים אדהאן, רבי מכלוף בן חמו.
רבי משה אביכזר (אביכזיר), בן רבי יוסף. מגדולי חכמי ורבני כפר גריס (Ghris) במחוז תאפילאלת שבמרוקו במהלך המאה ה-19. כל האזור והכפרים הסמוכים סרו למשמעתו. בנה לו בית עקד ספרים ונשא ונתן עם חכמי וגאוני דורו, בהם רבי יעקב בירדוגו (2 שאלות ממנו נדפסו בספרו שופריה דיעקב) והמלוב"ן רבי יעקב אבוחצירא "האביר יעקב" אשר הסכים לדעתו בהלכה וכינהו "ידיד נפשי קירות לבי כמהר"ם". כן מופיע עמו חתום על אגרות רבות. ראה עוד: ארזי הלבנון 1543 ובמלכי רבנן בערכו.
המחבר רבי שבתי משורר בס (ת"א – תע"ח) יליד קאליש בפולין שעבר לפראג שם קיבל את הכינויים "משורר" ו"בס", לאחר ששימש כחזן באחד מבתי הכנסת בעיר. לצורך חיבורו אסף וליקט ממפרשים שקדמו לו ובעיקר מהרא"ם, ואף הוסיף משלו. בחיבורו הוא דן ומדייק בדבריו של רש"י הק', ומתרץ קושיות רבות. החיבור התקבל בכל תפוצות ישראל, וכיום אין בנמצא חומש שהוא לא מודפס בצמוד לרש"י, או לפחות עיקר שפתי חכמים.
שתף את הלוט: