מכתב מוקלד במכונת כתיבה על נייר רשמי של "העדה החרדית פרושים וחסידים ועד העיר לקהלת האשכנזים ירושלם". מתאריך ח' ניסן תשי"ב. ממוען אל "כבוד הרב הגאון המפורסם… יוחנן סופר שליט"א אבד"ק מערלוי".
במהלכו פונה הגאון רבי זעליג ראובן בענגיס זצ"ל בשורות חריפות: "היות ונתפרסמו מודעות אודות ארגון יוצאי הקהלות האורטודקסיות שעלו לארה"ק, ואשר גם כת"ר שליט"א בא על החתום, במודעה זו אתם כותבים שמטרתכם להמשיך מסורת שיטת מרן החתם סופר זי"ע, ולדאוג עבור צרכי הדת. ובהיות שהיסוד העיקרי של הקהלות החרדיות אשר נוסדו בחו"ל עפ"י שיטת מרן החתם סופר זיע"א ותלמידיו, היה בזה בכדי להתבדל מהחפשים ולא להיות במחיצה אחת עם פורקי עול תוה"ק…
ואכן על יסוד זה קם בזמנו תלמידו הגדול והמובהק של מרן הכתב סופר… מרן יוסף חיים זוננפלד זיע"א ומצא לנחוץ ליסד בזמנו "העדה החרדית ועד העיר האשכנזי"… כדי שלא ינוח שבט הרשע על גורל הצדיקים, ואחריו המשיך יורשו הגה"ק מרן יוסף צבי דושינסקי זצ"ל עד יומו האחרון והעדה החרדית נשארה מובדלה מאז ועד עתה מקהלות החפשים למיניהם… והיא הקהלה החרדית היחידה בארה"ק המקיימת בפועל את שיטת מרן החת"ס זי"ע…
והנה לפני זמן מה פנו העסקנים מהעולים החרדים להנהלת העדה החרדית בירושלים לשם מו"מ, ואחרי שהעדה החרדית הצהירה לפניהם את מהות היסודות של העדה שהיא ההתבדלות המוחלטת מהחפשים, והציגה לפניהם שאלות יסודיות, והנה במקום להשיב תשובה חיובית כדי שאפשר יהא באמת לעבוד בצוותא למען המטרה הקדושה.. ולדאבוני נגד זה
יצאתם במודעה מיוחדת להזמין את החרדים להתארגן בארגון נפרד ובמודעה זו אתם מזכירים רק צרכי עדה, ולא נזכר בה כלל וכלל על צורך ההתבדלות שהיא המטרה העיקרית…"
כך מוסיף לתאר את מורת רוחו ממהלכיו של הרב סופר וההשלכות ההרסניות העלולות להיבצר מהן, ומוסיף: "ואנוכי אשר לעת זקנותי זכו לי משמים לכהן פאר בעדה החרדית… מוצא אני מחויב להעיר את כת"ר שליט"א ולקרוא בקול גדול אנא חוסו על גחלת אחרונה זו אשר כל מיני החופשים קמו לכבותה, דעו כי זוהי שארית הפליטה של ישראל סבא…"
וחותם בחתימת ידו וחותמתו הרשמית.
מכתב חריף נדיר ומרגש הנותן הצצה להלכי הרוח באותם הימים והכבוד שרחשו רבנים זה לזה לצד הביקורת העניינית.
28X21 ס"מ. התוכן גולש לעברו השני של הדף, מצב כללי טוב מאד.
הגאון רבי זעליג ראובן בענגיס זצ"ל (תרכ"ד – תשי"ג). כיהן כרב בבלארוס ולאחר מכן גאב"ד העדה החרדית בירושלים. קיבל סמיכה לרבנות מאת הנצי"ב מוואלוז'ין, מרבי יצחק אלחנן ספקטור ומהרב שלמה הכהן מווילנא (ה"חשק שלמה"). חיבור 'לפלגות ראובן' ועוד. מתלמידיו הגאונים פוסקי הדור הקודם רבי שלמה זלמן אויערבך ורבי יוסף שלום אלישיב זצ"ל.