ספר יסד המעלה "יספר מתחלת העליה שעליתי יחד עם אחד עשר אכרים יהודים לכונן מושב מעובדי אדמה בארץ הקדושה ואת אשר ראיתי ובינותי בהמאה ושבעים יום שישבתי באה"ק בהמושבות שכבר התכוננו ובהערים אשר ישבו בם בני ישראל"
בשער: "חלק ראשון", ככל הנראה לא נדפס יותר. מגנצא (מיינץ) תרמ"ג | 1883. 2, 236 עמודים.
בארבע ספריות נמצא באוספי נדירים.
החיבור נכתב ע"י רבי יחיאל המכונה ברי"ל ואף נדפס בבית דפוסו שלו, למטרת עידוד התרומות לישוב הארץ, אחר השער מופיע כיתוב מרגש: "לידידי אוהב עמנו וארץ אבותינו… הנדיב היש"ר, את ספרי זה אשר באה"ק הריתיו בעוצב וילדתיו בצרפת… אתה עוררתני לכתוב את ספרי זה הנהו לפניך… ספרי זה יספר את חסדך גם עמדי מיום ראיתני מתנדב לעסוק בישוב א"י אשר לשמה ולזכרה כלתה נפשך הטהורה…" בתחילת הספר מופיעות ארבע שאלות נפוצות בישוב ארץ ישראל אשר "שאול ישאלו כמעט כל סופרי ישראל" והאחרונה שבהם מעניינת במיוחד (בוודאי בראי ההיסטוריה שלאחריה) השאלה מעוררת את הנושא האם עצם השאיפה לעלות לארץ אבותינו אין בה כדי לעורר את שנאת העמים שעלולים לראות בנו כבוגדים !.
כריכה חדשה, שער ומספר דפים מנותקים, מצב כללי טוב.
המחבר יחיאל ברי"ל (ראשי תיבות על שם אביו: בן רבי יהודה לייב) (תקצ"ו – תרמ"ז) היה עיתונאי ועסקן. מייסד עיתון "הלבנון" ומראשוני העיתונות העברית בארץ ישראל. בראשית שנות ה-80 של המאה ה-19 החל לפעול למען הרעיון של הקמת מושבות של איכרים יהודים עובדי אדמה בארץ ישראל. ברי"ל, יחד עם הרב שמואל מוהליבר, פעל להקמת המושבה מזכרת בתיה. הוא חזר לארץ ישראל ביחד עם אחת עשרה המשפחות הראשונות של המושבה.
את קורות ניסיונו לייסד את המושבה "מזכרת בתיה" העלה על הכתב בספרו זה 'יסוּד המעלה'.