מכירה 40

פריט 073:

גלויה מרתקת של תולדות הדואר העותמני והאוסטרי בארץ ישראל, 1896 – נשלחה על ידי הגאון רבי דוד שיפמן מטבריה למנהל הראשי של הדואר האוסטרי בירושלים, הקונסול האוסטרי, חסיד אומות העולם שהגן ותמך ביהודי ירושלים – נדיר!

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

מחיר פתיחה: $10

עמלת בית המכירות:

רקע ע"פ ויקפדיה ומקורות נוספים

יעקב פאסקאל – קונסול אוסטרו-הונגריה בארץ ישראל (ירושלים ויפו), שותף בבנק חיים אהרון ולירו, איש עסקים וקבלן שהקים את בית הדואר האוסטרי ועמד בראשו, וסייע רבות ליהודי ירושלים ויפו במגעים מול השלטונות, בהסדר להקמתו מחדש של בית כנסת החורבה, רכישת מערת שמעון הצדיק, רכישת מגרשי נוה צדק וניסיון רכישת קברי המלכים. רוב היהודים האשכנזים בירושלים חסו בחסות הקונסוליה האוסטרו-הונגרית.

בית הדואר האוסטרי עומד עד היום במקומו הראשון. בקומה הראשונה היה בית הדואר ובשנייה הוא גר עם משפחתו. כאשר נכנסים לעיר העתיקה בשער יפו, ופונים לכיוון הקישלה והרובע הארמני, עומדים ליד בית גדול ולבן. זהו הדואר האוסטרי. התמונות מאז זהות לחלוטין לכפי שהוא נראה היום. בתוך המבנה עדיין יש את השלט המקורי של הדואר האוסטרי.
לתורכים היה הסכם עם המעצמות שאף הם יכולים לתת שירותי דואר בארץ ישראל, הן בתוכה והן ממנה ואליה. פעלו בארץ: הדואר האוסטרי, הגרמני, הצרפתי, הרוסי והאיטלקי, וכמובן התורכי. בדרך כלל היהודים העדיפו את האוסטרי הן מפאת יעילותו וזריזותו, והן מפאת שהשפה של פקידיו הייתה ידועה לרבים מהם.

הגלויה שלפנינו
הגלויה שלפנינו היא עדות מעניינת לסדרי הדואר אז בארץ ישראל. השולח הוא הרב דוד שיפמן מטבריה, והיא ממוענת ל"אובער דירקטור" כלומר למנהל העליון, הראשי, של הדואר האוסטרי בירושלים.
אין כתובת של רחוב וכדומה, מה שלא היה בשימוש אז בדואר בירושלים, וכמובן מקומו של הדואר האוסטרי הוא ידוע לכל.
הגלויה עצמה היא תורכית ונשלחה בדואר התורכי. חותמת הדאר התורכי.

רבי דוד שיפמן היה דיין ומו"ץ בטבריה. כתב כמה ספרים, וביניהם: הביכורים והראיון, שמעוטר בהסכמות גאוני טבריה וצפת.

מצב: טוב