מכירה 40

פריט 071:

גלויה, הדואר הגרמני בירושלים, 1909, יודאיקה! כתיבה בעברית! מאת ההיסטוריון והביבליוגרף שמת ברעב [!] ר' אשר לייב בריסק

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

מחיר פתיחה: $100

עמלת בית המכירות:

ר' אשר לייב בריסק איש הישוב הישן, ראשון הביבליוגרפים בארץ ישראל והממפה הראשון של הר הזיתים, שעשה עבודה היסטורית מופלאה למען עם ישראל ומת ברעב [!] בירושלים במלחמת העולם הראשונה – שריד יחיד מאדם גדול! נדיר מאוד!


ר' אשר לייב בריסק ופועלו – ע"פ ויקפדיה
ר' אשר ליב בריסק (תרל"ב 1872 – ד' בכסלו תרע"ז 29 בנובמבר 1916) היה סופר וביבליוגרף איש היישוב הישן בירושלים, ראשון הממפים והמתעדים של בית הקברות בהר הזיתים. את ממצאיו ורישומיו העלה בחמשת כרכי הספר "חלקת מחוקק" שיצאו לאור בעשור הראשון של המאה ה-20.
מצד אביו התייחס לראשוני הפרושים שעלו לארץ בעליית תלמידי הגר"א, למד בתלמוד תורה ובישיבת עץ חיים ולאחר מכן מצא את פרנסתו בדוחק כמגיה בבית הדפוס של ישראל ב"ק. בריסק היה בעל דחף גדול לעסוק בתיעוד ההיסטוריה היהודית, ובעיקר זו הירושלמית, ותכנן מספר מפעלים גדולים בעלי אופי ביבליוגרפי, אם כי בפועל לא זכה להשלים אף אחד מהם. בריסק היה עני מרוד כל ימיו וכתביו מלאים בתחינות אל הקורא שיואיל לקנות את ספריו ולהפיצם בין חבריו כדי לאפשר לו להמשיך במפעליו החשובים.
בעת מלחמת העולם הראשונה גויס בריסק לעמליה, גדוד עבודה שהועסק בעבודות כפייה בעורף ובחזית. מלכתחילה היה אמור להישלח לאזור באר שבע – קרוב לחזית ובאזור ללא יהודים, אוהביו הצליחו להפעיל את קשריהם, והוא הושאר בירושלים והוטל עליו לעסוק בטאטוא רחובותיה של העיר. הוא מת ברעב בד' בכסלו תרע"ז (29 בנובמבר 1916) ונקבר בהר הזיתים תחת מצבה פשוטה ומינימליסטית. במהלך שנות השלטון הירדני נעקרה מצבת קברו.
לאחר איחודה של ירושלים, כאות הוקרה על פועלו הרב שאפשר את איתורם ושיקומם של אלפי קברים, נקבעה בידי החברה קדישא מצבה חדשה על קברו, המעלה על נס את פועלו. על מצבתו נכתב:
פ"נ איש רב פעלים
שיחו ישר ושיגו נאמן
רב חלקו בהנצחת הר הזיתים
לבו חם וער לדברים שבקדושה
ידע סבל ומכאוב רבים בחייו
בעל עט סופר מהיר
הר"ר אשר ליב בריסק בה"ר דוד ז"ל,
בעמ"ח ספר "חלקת מחוקק" להנצחת בית העלמין הר הזיתים

חלקת מחוקק
המגנום אופוס של בריסק הייתה סדרת החוברות שהוציא בין השנים 1901-1909, שבה הוא מתעד את קברי הר הזיתים, תוך פירוט מיקום הקברים והעתקת נוסח המצבות. פעילותו קיבלה את הסכמתם הנלהבת של ראשי החברה קדישא האשכנזית, ובראשם הרב יוסף חיים זוננפלד והרב זלמן בהר"ן, ושל הממונים הספרדים משה נבון ודוד אלקלעי.
דברי קהלת [יצא בשני כרכים עד תרס"ט]
ספר עזר ביבליוגרפי "המקהיל דברי כל המחברים בספריהם למיניהם. שערי הספרים. הקדמות. הסכמות. ומתוך הספר העתק תוכן כל דברים נמרצים. ספורים שונים. וכל פנינים. גם העתק תוכן כל דברי המעתיקים. המגיהים. המחוקקים. גם מקומות ושנות הדפסת כל ספר". בהקדמה מספר בריסק כי בהיעדר כספים למסעות ברחבי העולם, הרי הוא מוגבל לספרים הנמצאים בירושלים.

הגלויה שלפנינו
נשלחה בתרס"ט ל. הוא מספר ששולח להם את 5 עותקים מספרו דברי קהלת ח"ה שנדפס אז ומזכיר ששלח חצי שנה לפני כן את חלקת מחוקק ח"ד שאף הוא נדפס אז. הוא שואל אם יוכלו לרכוש ממנו מאה [או יותר] אקסמפלרים "במחיר מצער" "לחלקם ולהפיצם בין חברי חברתם הנכבדה לטובת שאוכל להדפיס הרבה חוברות חדשים". הכל בכתיבת ידו ובחתימת ידו.
פריט היסטורי יחיד במינו

מצב: טוב מאוד, כתב יד קריא מאוד