מכירה 40

פריט 046:

חתימה בכתב ידה של אשת החיל, הצדקת גב' אנה פוירשטיין - היאנוש קורצ'אק של קרקוב!! על בקשה למען היתומים בגטו, שהיו לה כילדיה. שריד יחיד בעולם מהמנהלת והמחנכת הדגולה שהלכה מתוך בחירה עם שלוש מאות ילדיה היתומים אל המוות. תגלית מצמררת!

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

מחיר פתיחה: $10,000

עמלת בית המכירות:

רקע

בקרקוב, עמד לתפארה בית היתומים הדתי "בית מגדלי יתומים". נשיא בית היתומים היה הרב אלתר דוד קורצמן (נולד תרכ"ה), ממייסדי "אגודת ישראל העולמית" וחבר בוועד הפועל העולמי וכנשיא "אגודת ישראל" בקרקוב. מונה לנשיא ולמנהל בית היתומים "מגדלי יתומים" וכונה בפי חניכיו "אבי היתומים". כמו כן נמנה עם מייסדי הסמינר למורות "בית יעקב" ו"ישיבת חכמי לובלין", בה שימש כמנהלה האדמיניסטרטיבי וכעוזרו ויד ימינו של רבי מאיר שפירא מלובלין.
לידו שימשה בתפקיד מנהלת בית היתומים האישה הדגולה גב' אנה פוירשטיין.

כבר עם כניסת הוורמאכט לעיר, החלו החיילים הנאצים לגלות את יחסם העוין כלפי יהודי העיר. בתחילת מעשי האיבה כלפי היהודים, הופנו התקיפות במיוחד כלפי החרדים, שבלטו בשל חזותם. בנוסף, החלו יהודים להילקח לעבודות שירות שונות, כגון טאטוא רחובות וכבישים, ניקיון בתי שימוש בבניינים ציבוריים וסבלות.
גטו קרקוב הוקם במרץ 1941. בית היתומים המפואר בקרקוב הועבר לחדרים צרים ואפלים בגטו ברובע פודגורז'ה, בבית היתומים קובצו כל הילדים שנאספו מבתי היתומים בקרקוב, בתנאים קשים ותוך סיכון חיים יומיומי פעל למלא את כל מחסורם של הילדים היתומים ואף הקפיד להקנות להם את ערכי דת בחינוכם הבסיסי ובחינוך תורני. עזרתו בקודש ובפועל הייתה גב' אנה פוירשטיין.

באקציה השניה הגדולה שהתבצעה באוקטובר שנת 1942, אולצו היהודים ללכת, ולפעמים לרוץ, לתחנת הרכבת בפלשוב ומשם הועלו על קרונות בקר ונשלחו למותם במחנה באלזץ, בין הנשלחים בלטו קבוצת שלוש מאות היתומים , שנאספו לבית היתומים בגטו בידי המנהלת גב' אנה פוירשטיין שהייתה מנהלת המוסד החינוכי ליתומים יהודים, לצידה צעד ר' אלתר דוד קורצמן. יתומים אלו פסעו בעקבות בני הזוג בדרכם לכיכר השילוחים ומשם לתחנת הרכבת בפלשוב.
ר' אלתר דוד קורצמן ומנהלת בית היתומים גב' אנה פוירשטיין העדיפו לצעוד בראש השיירה עד השמדתם במחנות, וסרבו לנטוש אותם, למרות שניתנה להם האפשרות הזאת בידי הגרמנים. מעשה גבורתם זה דמה למעשה גבורתו של יאנוש קורצ'אק בסיפור בית היתומים בוורשה.

לפני זמן מה קמה פולניה, בת העיר, והחלה לחקור על אישיותה המופלאה של אנה פוירשטיין. היא פירסמה לפני שנה מאמר בפולנית. קיצור של המאמר הופיע, בתרגום לעברית, בביטאון של יוצאי קרקוב בישראל. מתברר שם ששרד מכתב אחד יחד ממנה שבו היא מתארת את אהבה לילדים. וכן שני תצלומים ממנה. מלבד זה לא נשאר דבר ממנה.
המכתב שפורסם שם מרגש. הוא ממוען לשלטון הנאצי! ומטרתו לשכנעם לא לגרש אותה ואת בעלה כדי לאפשר את המשך פעילותו של בית היתומים! כך היא כותבת על עצמה: "מגיל 38 אני עובדת כמחנכת מלומדת מדופלמת בבית היתומים בקרקוב ברחוב דיטלה 70 … כל 325 היתומים שגרים וחיים יחד נמצאים תודות לעבודתי המסורה ויעודי. כמחנכת המבוגרת ביותר במקום אני אחראית על כל הנושאים החינוכיים והאדמיניסטרביים של המוסד. היתומים היו והם שמחתי היחידה , שכן אין להם הורים ואני משמשת להם כממלאת מקום אם. הארגון העני הזה צריך עתה עוד יותר מאשר קודם, את תשומת ליבי שכן בשל הגירוש איבדו היתומים את קרוביהם היחידים. האהבה של היתום למחנך היא, לעיתים, גדולה יותר מאשר לאמו. עם הילדים הללו אנחנו חולקים סבל ושמחה. אני, יחד עם בעלי, מבקשים להפנות את תשומת הלב שאנחנו מחנכים במקצוע שלנו, ורק למקצוע זה הקדשנו את חיינו, ואין לנו כל תפקיד אחר. תמיד היה עלינו להלחם עבור פרוסת לחם , ולכן אין לנו חסכונות או כסף. הודעת הגירוש תביא עלינו חורבן… אני מבקשת דחייה של הוראת הגירוש לי ולבעלי , ומתן הרשאה לנו להישאר….".
הפריט שלפנינו:

מכתב של בית היתומים "מגדלי יתומים" אל הועד המרכזי של הקהילה היהודית בקרקוב, 18 ביוני 1941, שלושה חודשים לאחר הקמת הגטו, בבקשה לספק תרופות נצרכות ליתומים בימים הנוראים ההם – עם החותמת של בית היתומים ועם חתימתה בכתב יד של הצדקת הגיבורה. במכתב זה ניכרת מסירותה של גב' אנה לעשות כל מה שאפשר למען ילידה היתומים גם במצב הכי נורא.

מכתב זה התגלה עתה אחרי שבעים וחמש שנים. כפי הנראה מכתב זה הוא השריד היחיד הנוסף שנותר מהצדקת. וכמובן היחיד שעומד למכירה.

האותיות שבחתימה: Feuerstein. ליד חתימתה חתימה נוספת. יתכן: אלתר. שמו הפרטי של ר' אלתר קורצמן.

מצב: טוב מאוד