מכירה 34
פריט 106:
כרך עם שני ספרי תפילה נדירים ולא ידועים ביבליוגרפית:
1. תיקון ליל שבועות והושענא רבה עפ"י סדר השל"ה הק'. נדפס כפי הנראה בדפוס החסידי בשקלוב בין השנים תקע"א – תקע"ד, לפי ציור המדפיס "מרדכי הלוי" [ראה להלן] המופיע לפני תחילת תיקון ליל הושענא רבא. מחיפוש במאגרי המידע השונים, ביניהם הספריה הלאומית, מפעל הביבליוגרפיה ואוצר הספר העברי לא מצאנו עותק שתואם לספר שלפנינו. [130] דף. חסר שער ומס' דפים בודדים בתחילתו ולאורכו. מס' דפים קרועים וחסרים בפינות עם הדבקות ישנות.
2. ספר שיר השירים "עם פירוש מגישי מנחה על כתב עברית ולשון אשכנז… וכבר נדפס בק"ק זבאריז… מרוב חיבת אנשים נדפס פעם שנית… ווילנא בשנת התק"נ [?]". מעבר לשער "סדר תיקוני שבת" עם התפילה שנאמרת לאחר שיר השירים, מגילת שיר השירים מופיעה מנוקדת בראש הדף מתחת פירוש מצודות ציון ומתחתיו תרגום עברי טייטש מנוקד גם הוא. לא דף. חסר בסופו מס' דפים. קרעים בפינות חלק ניכר מהדפים, בחלקם עם פגיעות בטקסט.
כריכה ישנה בלויה, סימני שימוש רבים מאד. כתמים. מעט נקבי עש. הדבקות. מצב כללי בינוני.
המדפיס החב"די ר' מרדכי [ב"ר שמואל] הלוי – חסיד מובהק של האדמו"ר הזקן בעל התניא מייסד שושלת חסידות חב"ד ליובאוויטש והיה המביא לבית הדפוס של מס' ספרי רבו בהם שלושת מהדורות ה'תניא' הראשונות, מהדורה ראשונה של שו"ע אדה"ז וסידור עם דא"ח הראשון ועוד. עפ"י הערכות יתכן שהיה שותף בבית הדפוס בסלאוויטא וכשותף עם ר' ישראל יפה בדפוסו בקאפוסט [סמל הדפוס של שניהם דומה עם שינויים קלים], בין השנים תקע"א – תקע"ד היה בעל בית דפוס בשקלוב. בהקדמה לספר התניא מכנה אותו רבי זושא מאניפולי: "הרבני המופלא הותיק מהור"ר מרדכי במהור"ר שמואל הלוי…". בבית דפוסו זה הדפיס רבי מרדכי ספרים נוספים הרשומים ביבליוגרפית, אולם תיקון ליל שבועות זה לא נרשם ולא נזכר בשום מקום וכנראה נדפס גם הוא בבית דפוסו בשקלוב [הטיפוגרפיה תואמת לספרים נוספים שנדפסו בדפוס זה]. ככל הנראה בסוף ימיו עלה ארצה, והיה מראשי חסידי חב"ד בארץ ישראל. ראה עוד אודותיו במאמרו המקיף והמצוין של הרב אליהו מטוסוב חבר מערכת 'אוצר החסידים': רבינו הזקן ומלחמת נפוליאון – הערות וביאורים פסח תשע"ב גליון יא [אלף -לג] עמ' 240 ואילך ובמקורות המובאות שם.
שתף את הלוט: