מכירה 22
פריט 075:
ארון קודש גדול מימדים, בנוי עץ וגדר מתכת, עם עיטורים מרהיבים בחלקם מוזהבים בסגנון מזרח אירופאי קלאסי, הארון נבנה ככל הנראה בתחילת המאה ה-19 ועמד בתפארתו בעיר סערט (סירט – Siret) במחוז בוקובינה ברומניה, בבית הכנסת הגדול "די גרויסע שול" – בית הכנסת היחיד שנותר בעיר לאחר מלחמת העולם השנייה.
העיר סערט
העיר סערט (סירט – Siret) במחוז בוקובינה ברומניה, כיום משמשת כמעבר הגבול עם אוקראינה. בעיר התקיימה קהילה יהודית במשך מאות שנים. בעיר התגוררו חסידים רבים וגדולי ישראל, בהם ניתן למנות את האדמו"ר (הראשון) מסערט ויז'ניץ רבי ברוך הגר זצ"ל בעל ה"מקור ברוך" – אשר כיהן כרבה של העיר והקים בה ישיבה. האדמו"רים מנדבורנה רבי חיים מרדכי רוזנבוים זצ"ל בעל ה"דבר חיים" ובנו האדמו"ר יעקב ישכר בער רוזנבוים זצ"ל "הבאר יעקב" אשר נולד בעיר, הרב יוסף נפתלי שטרן זצ"ל – מהדיר ספרי זקנו "החתם סופר", שהיה לימים ראש ישיבת פרשבורג בירושלים וחבר מועצת גדולי התורה ועוד. בעיר פעלו גם תנועות נוער ציוניות, הבולטות שבהן היו הנוער הציוני ובית"ר.
בית הכנסת
לפי עדותו של יליד העיר ח"כ לשעבר יצחק ארצי (הערציג – אביהם של הזמר שלמה ארצי והסופרת נאווה סמל) שבעה בתי כנסת היו בעיר: "עם כניסת השבת המו שבעת בתי-הכנסת שבעיירה במתפללים, בית-הכנסת של חסידי ויז'ניץ, שבו התפללנו סבא ואני, "הסאדיגערער קלויז" של חסידי סאדיגורה, בית-המדרש, בית-הכנסת של החייטים "די שניידערישע שול", "נאדווערנער שול", "בויאנער שול", ובית-הכנסת הגדול "די גרויסע שול"". בית הכנסת הגדול היה מרכז החיים בעיירה, הכינוסים התורניים נערכו במקום ואף החסידים שהיו מתפללים בבתי הכנסת השונים היו נכנסים מעת לעת להתפלל במקום שהיה גם מקום תורה בולט ומרכז רוחני שהפיץ את אורו ברחבי העיר. עם פלישת הנאצים לברית המועצות בזמן מלחמת העולם השנייה גורשו יהודי העיר והוגלו לערבות טרנסניסטריה והקהילה היהודית הוכחדה, מתי מעט יהודים שבו לעיר לאחר המלחמה והם ששמרו על בית הכנסת באדיקות.
ארון הקודש
ארון הקודש בבית הכנסת המרכזי היה בולט ביופיו ויחודו, ארון בנוי עץ לתפארת על בסיס עץ מעוטר, לצידיו עמודים עם כותרות ועיטורי גפנים מוזהבים. דלתות עץ עם מגן דוד, מעליהם כותרת עם הכיתוב "ועשית כפרת זהב טהור", ומעליו לוחות הברית עם עשרת הדיברות גדולים מצידיו תבליטי עץ עם וואזות ופרחים. הארון כולו עם עיטורי עץ מדהימים ביופיים בחלקם מוזהבים. לפני ארון הקודש מעקה מתכת מעשה ידי חרש. הפרוכת פרחונית בהירה, עם סמלי מגן דוד עליה רקום: "זה הפרכת נדבו מר מנאלי סאטונגער ובנו עבור נשמת אשתו ואמם מ' יענטו [יענטא] רחל ב' אליו [בת אליהו] פנחס נפ' [נפטרה] כ"ח טבת תד"ש [תש"ד – 1944] במג"ל [במוגילוב (מוהיליב-פודילסקי – אוקראינה (רבים מיהודי בוקובינה מצאו את מותם בעיר זו במהלך מלחמת העולם השניה)]". על-פי הערכות מומחים, ארון הקודש נבנה בבית הכנסת בתחילת המאה ה-19. לפני מספר שנים בביקור בעיר סערט, התברר כי ארון הקודש העתיק שממוקם במקום, מיועד משום מה לפירוק כדי להקים תחתיו ארון קודש חדש. יהודי בעל לב חם וחוש היסטורי מפותח החליט לעשות מעשה, הוא התחייב במקום לממן את ארון הקודש החדש ותמורתו לפרק בצורה מקצועית ואחראית את הישן כדי לשמר אותו לדורות הבאים. במבצע מורכב ולאחר מאמצים גדולים, הועלה ארון הקודש ארצה לפני מספר חודשים וכעת הוא כאן לפניכם במלוא הודו והדרו.
פרטים טכניים
מידות ארון הקודש: גובה: 5.40 מטר ללא המדרגות. רוחב: 1.4 מטר בתחתית. בחלקו העליון רוחב 2.2 מטר. עומק: 0.7 מטר. ארון הקודש הורכב בשנית כאן בארץ, ישנם פגמים וחוסרים קלים. מצב כללי טוב. תצוגת הפריט בתיאום מראש. עלויות הפירוק. הרכבה והובלה יחולו על הקונה.
שתף את הלוט: