מכירה 77
פריט 77:
לוט 3 כרזות שפורסמו בשנות התר"צ בעניין פולמוס השוחטים התימנים בראשון לציון ורבה של המושבה רבי חיים זבולון חרל"פ.
1. העתק מכתב ממרן הראי"ה קוק מתאריך ט"ו חשון תרצ"ב, לחזק הרב את ידי הרב חרל"פ במאבק השחיטה מול השוחטים התימניים, ובו מבקש "ויודיע ברבים שכל זמן שאין השוחטים מראים לפניו את סכיניהם שחיטתם אסורה. ואבקש את כבוד תורתו שיודיע לי במוקדם את תוצאותיו של פעולותיו בזה". מידות: 21X29 ס"מ
2. כרזה לקהל קדוש בראשון לציון ממרן הרב קוק מחודש טבת תרצ"ד, ובו דברי מחאה נגד דברי העלבון על הרב חרל"פ "דברים כאלה לא יעשו בישראל, והנני בזה גוער בקצבים הנ"ל, ומבקש את כל הקהל הקדוש והעומדים בראשו להתחזק בכל עז להעמיד את כבוד התורה וכבוד הרבנות על מקומו הראוי לו ולא יוסיפו אנשי עול לפגוע בכבוד האיש המורם מעם, אשר עבודת הקודש של נשיאת דגל דתנו הקדושה היא נתונה על שכמו" בסיום כותב הרב "ואני תפלה שגם אלה שיצאו מן השורה, יכירו את עותתם ושבו ורפא להם". מידות: 23.5X31 ס"מ.
3. כרזה מתאירך ט' אלול תרצ"ז, לאחינו בני ישראל שבראשון לציון ובראשם פרנסי המושבה, מאת הרב הראשי לתל אביב הרב משה אביגדור עמיאל, בבקשה שלא לפרוץ גדר הרבנות ולראות להשכין שלום במושבה "ואין שום היתר להסיג גבולו" של הרב חרל"פ, "על דברים שכאלו אמרו לא תתגודדו". מידות: 22.5X31.5 ס"מ.
מצבים משתנים. בלאי בשוליים ללא פגיעות בטקסט (ראה תמונות).
פולמוס השוחטים התימנים בראשון לציון: הטענות בעיקרן התמקדו במנהגי הניקור התימני, שלפי המתנגדים היה מקל מן האשכנזים. מנגד דבקו השוחטים התימנים בדרישתם להכיר בכשרות עבודתם. כמו כן לא התירו הרבנים לסמוך על שחיטתם של השוחטים התימניים, משום שבכל הנוגע להלכות השחיטה נהגו יהודי תימן על-פי הרמב"ם ולא על פי השולחן ערוך.
הפולמוס על אודות השחיטה התימנית העסיק גם את פרנסי המושבה. לאחר דיונים וּויכוחים ארוכים ולאור כוחם הפוליטי העולה של התימנים החליטו פרנסי ראשון לציון להעסיק שני שוחטים תימנים מטעם המושבה. מדובר היה בהישג לתימנים, אף כי במישור הפוליטי בלבד, שכן ההתנגדות לשחיטה התימנית נמשכה. הרב אברהם יצחק הכהן קוק חתם על כרוז ובו הוזהרו "אחינו האשכנזים בראשון לציון שאסור להם לסמוך על הניקור והשחיטה של התימנים". הכרוז עורר תרעומת קשה מאוד אצל התימנים, והם כינסו אסֵפת מחאה, ובה יצאו בתקיפות נגד הרב קוק על התנגדותו הגורפת לשחיטה התימנית. בינתיים המשיכו השוחטים התימנים את מלאכתם, ותושבים אשכנזים רבים בראשון לציון קנו בשר משחיטתם למרות הטענות נגדם. ועד המושבה לא רצה להתערב בשאלות ההלכתיות. עבודתם של השוחטים התימנים והמחירים הזולים שלהם היו נוחים מאוד לפרנסי היישוב. זאת ועוד, השוחטים התימנים שהיו עובדי המושבה קיבלו שכר נמוך בהרבה משהיה נהוג לשלם לשוחט אשכנזי. בשנת תרפ"ה מינו בהמלצת הרב קוק לרבה של המושבה את הרב חיים זבולון חרל"פ בנו של רבי יעקב משה חרל"פ.
שתף את הלוט: