מכירה 62
פריט 258:
מאמר ארוך כתוב כולו בכתב ידו וחתימתו של הגאון החסיד רבי שלמה יוסף זווין. מאמר הערכה על הגאון רבי שמריהו יהודה ליב מידליה הי"ד אב"ד וויטבסק ומוסקבה. עם אזכורים לאדמו"ר רבי שמריהו נח מבאברויסק נבג"מ ולאדמו"ר הריי"צ נבג"מ.
מאמר לזכרו של שמריהו יהודה ליב מידליה הי"ד אב"ד וויטבסק ומוסקבה. במאמר פרטים היסטוריים רבים לתולדות היהודות ברוסיה הבולשביקית "בשלש תקופות נפגש כותב הטורים עם הגרשי"ל: א) בתקופה של טרום המהפכה, במחיצתו של כ"ק אדמו"ר רש"נ נ"ע (רבי שמריהו נח שניאורסון נוחו עדן) בבאברויסק ב) בתקופה הראשונה של המהפכה, במחיצתו של כ"ק אדמו"ר ריי"צ נ"ע בלינגרד באסיפה של רבנים שהוזמנה ע"י האדמו"ר נ"ע; ג) בתקופת הבלהות של השתוללות הייבסיקציה"
נייר כתוב משני צידיו.
22X28 ס"מ.
קרעים קלים, מצב טוב.
הגאון החסיד רבי שלמה יוסף זוין (תר"נ-תשל"ח ) מגאוני הדור האחרון, ספרא רבא, ועורכה של האנציקלופדיה התלמודית. הוסמך לרבנות על ידי הרוגוצ'ובר והרב יחיאל מיכל אפשטיין. חסיד חב"ד ומראשוני חותמי מכתב ההתקשרות לרבי, היה היו"ר הראשון של בית דין רבני חב"ד בארץ ישראל.
הרב שמריהו יהודה לייב מדליֶה הי"ד (תרל"ג – תרצ"ח) בן למשפחת חסידי חב"ד ולמרות זאת היה בוגר ישיבת סלבודקא המתנגדית. היה רב של כמה עיירות ברוסיה ובערים ויטבסק ומוסקבה בתקופת השלטון הסובייטי, נעצר על ידי הנ.ק.וו.ד. בתקופת הטיהורים הגדולים של סטלין ונידון למוות. חתן רבי דב בער קרסיק רבה של קרלביץ' מחסידי חב"ד. בהיותו בגיל עשרים וחמש בלבד, התמנה כרבה של טולה (רוסיה). ולאחר פטירת חמיו מילא את מקומו ברבנות קרלביץ. השתתף בכנס רבני רוסיה. ובכנס היסוד של אגודת ישראל בקטוביץ. הוא הביע עמדה עקבית נגד הקמת מדינה יהודית לפני בוא המשיח. אחרי המהפכה הבולשביקית באוקטובר 1917 נרדף כאיש דת. ביום הכיפורים של שנת תרצ"ג, לפני תפילת נעילה, נשא דרשה אמיצה בבית הכנסת הגדול של מוסקבה שם כיהן אז כרב, בה הלהיב את היהודים, שהגיעו לתפילה בהמוניהם, להיות נאמנים לדתם ולעמם. דרשה זו הייתה מעין התרסה כנגד השלטון האנטי-דתי והאנטישמי, ובסופו של דבר עלתה לו בחייו. קצת יותר משנה לאחר מכן, בב' בשבט תרצ"ח נעצר ונלקח למקום בלתי ידוע. בני המשפחה לא ידעו מה עלה בגורלו. רק שנים רבות לאחר מכן, נודע על פי המסמכים שנחשפו על ידי הק.ג.ב. שאביהם הואשם בהשתתפות בארגון אנטי-מהפכני, ובמשפט מהיר, שנערך בכ"ד בניסן תרצ"ח נידון למוות בירייה, ולמחרת הוצא להורג הי"ד. רק כמעט 30 שנה אח"כ קיבלה המשפחה את ההודעה על כך יחד עם ההודעה על 'טיהור שמו' (רהביליטציה). בשנת תשס"ח, איתרה הקהילה היהודית של מוסקבה את מקום קבורתו – אחוזת ראש הבולשת הרוסית גנריך יגודה בקומונארקה, שהיה אתר קבורה לאח"מים שנרצחו בימי הטיהורים של סטלין.
שתף את הלוט: