מכירה 68
פריט 148:
אדרת אליהו, דקדוקים בעומק הלכה על כל ענין ולשון זר שבש"ס, מאת הגאון המקובל הגדול רבי עמנואל חי ריקי בעל החיבור החשוב והנודע "משנת חסידים" זיע"א. ככל ספריו של המחבר גם ספר זה מחולק בחלוקות רבות עם סדר רב – חלק ראשון: מכתב לאליהו, קרית חנה, עבדי יצחק, פה אליהו. חלק שני: מי נדה, שאלות ותשובות, סופי ענבים, פרפראות לחכמה.
בדפוס רבי אברהם בן רפאל מילדולה – מהדורה ראשונה ליוורנו תק"ב | 1742.יצוין שספר זה נדפס זמן קצר לפני הריגתו באופן טראגי של רבינו המחבר בידי בני עוולה בהיותו בחו"ל בשליחות באדר תק"ג. קכט, נז, דפים, (ישנם עותקים בהם דף נוסף עם סמל המדפיס). בספרייה הלאומית באוסף נדירים. שער נפרד לחלק שני. איורי המחשה רבים במסכת עירובין ועוד. תחריטים רבים יפים בין חיבור לחיבור. הקדמה מאת המחבר ואחריה: "תוספת מגרעת" בה כעין התנצלות מאתו מדוע בסדר מועד ומסכת ברכות ויבמות דקדק וכתב יותר מכל שאר התלמוד, ומגלה טפח מהנהגות קודשו – "כי אחרי מסכת יבמות רבה עלי המהומה שהיתה לי על בנין החרבה מחרבות ירושלים וחולי הרב שנהייתי ונחלתי עד שנחלש מוחי… ולא יכולתי עוד לסגף עצמי כבראשונה ולשים לילות כימים כמקדם…".
עושר רוחני!
כמו כל גדולי איטליה של התקופה ההיא אשר מלבד גדלותם בתורה הראו אף את כוחם בעושר רוחני רב גוני כמו שירה ומליצה ושאר חכמות, גם רבינו לא טמן ידו בצלחת ובחלק "פרפראות לחכמה" מביא חידות יפות משולבות באיורים ושירים בחריזה מוקפדת ונאה. בהקדמתו כותב על כך: "עלה במחשבתי להעתיק פה מה שמצאתי ג"כ בין כתבי קצת חדות ושירים אשר חדתי ושרתי בזמנים ידועים וקראתים בכללם פרפראות לחכמה להיותם כולם מיוסדים על דברי רז"ל כאשר יראה הרואה אותם". מלבד זאת גם כל בתוך החיבור עצמו בין מסכת אחת לרעותה הוסיף שורת סיום מליצית מעניין המסכת. "סופי ענבים" המוזכר לעיל, מכיל ליקוטים וטעמים שונים.
כריכה חדשה, כתמים, נייר איכותי, מצב כללי טוב.
בראש השער חתימות עתיקות מזרחית ואשכנזית – לא נבדקו לעומק. בדף נג ע"ב הערה אחת בכתב יד: "עי' בסידור מהגאון מ"ה ישעי' מושקט זצ"ל".
המחבר הדיין המקובל רבי רפאל עמנואל חי ריקי הי"ד (תמ"ז – תק"ג). התפרסם בזכות חיבורו הגדול 'משנת חסידים' ספר קבלה חשוב שנדפס עוד בחיי המחבר בשתי מהדורות ואחר כך במהדורות רבות, והרבו לשבחו כל גדולי עולם. הרב חיבר עוד ספרים רבים כמו: 'אדרת אליהו' 'הון עשיר' ועוד. הבית שבנה רבינו בירושלים שימש בהמשך לרבינו חיים בן עטר 'האור החיים הקדוש' למשכן ישיבתו הנודעת 'כנסת ישראל'.
שתף את הלוט: