מכירה 8
פריט 126:
כרך המכיל שניים מחיבוריו של רבי עזריה די רוסי מן האדומים (רע"ב-של"ח, 1513-1578). חכם איטלקי יליד מנטובה, היסטוריון וחוקר (ראה עוד להלן). בהוצאת דוד קאססעל מברלין ובתוספת הקדמה ותולדות המחבר.
1. מאור עינים, ווילנא תרכ"ו | 1866. חיבור המורכב משלושה חלקים:
"קול אלהים", מתאר רעידת אדמה עזה שארעה בפרארה בשנת ה'של"א (1570). ברעש אדמה חזק זה נהרגו למעלה ממאתיים אנשים, ורוב בתי העיר חרבו ובהם גם ביתו של רבי עזריה. המחבר מתייחס לרעידת אדמה זו כאל פעולה ישירה של האלוהים, יותר מאשר תופעת טבע רגילה.
בשעה שעמד רבי עזריה ברחוב מפחד הרעש וקריסת הבתים, פנה אליו חכם נוצרי תושב העיר בשאלה האם קיים תרגום לעברית של איגרת אריסטיאס, המתארת את דרך כתיבתו של תרגום השבעים בפקודת המלך תלמי השני. רבי עזריה השיבו שאין תרגום כזה, אך מיד ישב לתרגם את הספר, וסיים את המלאכה בתוך עשרים יום. תרגומו לאיגרת הוא חלקו השני של הספר, "הדרת זקנים".
בחלקו השלישי והעיקרי של הספר, "אמרי בינה", אסף המחבר שישים מחקרים המסודרים לארבעה מאמרים. המחקרים עוסקים באגדה ובמדרשי חז"ל, בכתות יהודיות בזמן הבית השני, ביהודי אלכסנדריה ובפילוסוף הנודע פילון האלכסנדרוני, בקדמותה של השפה העברית, בשירה העברית, בתרגום אונקלוס, בספר יוסיפון ובכרונולוגיה של תולדות עם ישראל.
מן הספר עולה שהמחבר מאמין בכל יג' עיקרי האמונה, וכמו כן, מביע אמון רב בנכונות הקבלה, בקדמות ספר הזוהר ובסמכותם של החכמים בענייני הלכה ובענייני השקפה.
הפולמוס על הספר
חיבורו מאור עינים הוחרם על ידי רבני איטליה מיד לאחר הופעתו, מכיוון שהמחבר מנסה ליישב את דברי חז"ל כך שיתאימו למחקר המקובל בימיו ולניסיונו האישי. לצורך כך, מסביר ר' עזריה אגדות רבות שלא כפשוטן, ובמקרים מסוימים אומר כי חז"ל שגו בהבנת ענייני טבע וכדומה. ועוד דברים הנוגדים את רוח המסורת. החיד"א כותב שבימיו האחרונים הורה מרן ה"בית יוסף" להחרים את הספר, אולם לא הספיק לחתום על כך. גם המהר"ל מפראג חלק בתקיפות על דברי המחבר, ואף ייחד לשם כך חלק מחיבורו 'באר הגולה'. אמנם, ה"שדי חמד" ראה בעובדה שהחרם של מרן הבית יוסף לא יצא לבסוף אל הפועל, אות משמים כי הספר ראוי לבא בקהל.
2. מצרף לכסף, אותו חיבר רבי עזריה עקב הביקורת הקשה מחכמי דורו, ובו תשובות והסתייגויות מסוימות על חיבורו הקודם, מאור עינים, "גם במתקוממים הקראים אתקוטט לאשר דברי חכמינו…". ווילנא תרכ"ד | 1864. בסופו שירי קודש מאת המחבר, בהם פיוט לכניסת שבת "נעתק מקונטרס ארבע קהלות שבצרפת" ופיוט רשות לברכו "ממחזור מנהג רומי שנת שמ"ז…". ועוד רבים השזורים גם בין החיבורים עצמם.
כריכה מקורית מנותקת, שדרת עור מעוטרת ומשופשפת, מצב כללי טוב, לא נבדק לעומק עם חסרים דפים.
שתף את הלוט: