נעל חליצה העשויה על פי כל כללי ההלכה המחמירים נדירה ביותר.
לפנינו פריט שהיה בשימוש בבית דין באירופה במאה ה-18-19.
מהי נעל חליצה הסבר קצר להלן:
כאשר אישה מתאלמנת מבעלה מבלי שהיו להם ילדים, ויש לבעל המנוח אחים (אפילו נשואים), נדרש הליך 'חליצה' בבית הדין הרבני לפני שתוכל האלמנה להינשא לאחר. בטקס החליצה מביעים האלמנה והאח (היָבָם) את אי-רצונם להינשא זה לזו ולהקים זרע למת.
לאחר שהדיינים מוודים כי הם רוצים בחליצה ולא בייבום (נישואין ביניהם). מזמינים הדיינים מספר עדים להיות נוכחים בזמן סידור החליצה, כדי לתת לחליצה את התוקף הנדרש.
הטקס עצמו מורכב מציטוט הפסוקים המצויים בתורה בעניין החליצה, וביצוע המהלכים המפורטים בה:
האישה אומרת את הפסוק המופנה אל העדים והדיינים.
"מֵאֵן יְבָמִי לְהָקִים לְאָחִיו שֵׁם בְּיִשְׂרָאֵל, לֹא אָבָה יַבְּמִי".
בית הדין ממנים את הנוכחים כעדים לחליצה.
מביאים אל האח היבם נעל החליצה המצויה בבית הדין המיוחד לכך, והוא נועל אותה על רגלו. הנעל הינה נעל עקב גבוהה עשויה עור אחיד שאינו תפור בחוטי פשתן ועברה בדיקות קפדניות על פי כל כללי ההלכה. האיש נועל את הנעל על רגל ימין וקושר את רצועות הנעל על קרסוליו.
האיש נשאל ע"י בית הדין האם הוא מוכן לייבם את אשת אחיו המת ולשאתה לאישה כדי להקים זכר לאחיו. הוא עונה ע"פ הפסוק בתורה:
"לֹא חָפַצְתִּי לְקַחְתָּהּ".
וכן נשאל מספר שאלות נוספות.
לאחר תשובותיו ניגשת אליו האישה (על פי הנחיות הדיינים), פורמת את נעלו וחולצת אותה (אקט שמסמל את השפלתו על כך שאינו מוכן לייבמה). האישה משליכה את הנעל על הארץ ביניהם ויורקת על הארץ, לכיוון הנעל, כפי שמתואר בפסוקים:
"וְנִגְּשָׁה יְבִמְתּוֹ אֵלָיו לְעֵינֵי הַזְּקֵנִים וְחָלְצָה נַעֲלוֹ מֵעַל רַגְלוֹ וְיָרְקָה בְּפָנָיו"
(יש לציין כי 'בפניו' אין הכוונה ליריקה על פניו עצמם, אלא ליריקה בנוכחותו, לידו). לאחר חליצת הנעל והיריקה אומרת האישה
"כָּכָה יֵעָשֶׂה לָאִישׁ אֲשֶׁר לֹא יִבְנֶה אֶת בֵּית אָחִיו. וְנִקְרָא שְׁמוֹ בְּיִשְׂרָאֵל: בֵּית חֲלוּץ הַנָּעַל".
הדיינים חותמים על שטר החליצה המאשר את ביצוע החליצה.
נדיר ביותר. מקור: אוסף פרטי.
סט כלים לקצב - מנקר. סכינים וכלי השחזה עם נרתיק בית מיוחד עשוי עץ עטוף בפיסת עור ועליה בתבליט האותיות "כשר". פריט מוזיאלי יחודי ונדיר. פגמים קלים. מצב כללי טוב. מקור: אוסף פרטי.
מזרח על עץ זית עם גילוף הכותל המערבי ומקום המקדש. עם הקדשה ל"מדרש שלמה 'מזרח' מקום המקדש עה"ק" "שנת כותל המערבי תרס"ט (1909) לביהכ"נ החורבה ע"ש ר' יהודה החסיד". פריט יחודי ומעניין כפי הידוע פריטים מעטים שרדו את ההרס של בית הכנסת החורבה. קוטר: 32 ס"מ. מצב טוב.
מקור: אוסף פרטי.
קופסת טבק עשויה עצם בשילוב כסף במרכזה תבליט קבר רחל בצידה השני כיתוב בחריטה: "יעמוד על הברכה רבי שלמה גוורין שמבירכת ה' יבורך בשנת תרפ"ג לפ"ק דק"ק מינסק". מידות: 7X4X2 ס"מ. פגמים. מצב כללי טוב. מקור: אוסף פרטי.
מגן למילה כסף מעטור בעבודת חריטה עדינה של אריות אוחזים בלוחות הברית. צמחייה ופרחים. כיתובים "חיים ביל המוהל תק"ל לפ"ק" סביב המגן: "ידי לק'ל כעלה מצות מילה לברכה" ובצידו השני אותיות "ב"ה - חאב - כרמפ".
גובה: 9 ס"מ. משקל: 20 גרם. מצב טוב מאוד.
סכין מילה עם ידית עץ מעוטרת בעבודת גילוף של "עקדת יצחק" המלאך אוחז בידו של אברהם האוחז ביצחק ובצידו קרבן האייל. בתחתית הידית גילוף אותיות "ברית מילה". גרמניה. סוף המאה ה- 18 תחילת המאה ה-19.
גובה: 20 ס"מ.
פגמים. מצב כללי בינוני טוב. מקור: אוסף פרטי.
מערכת ישיבה לתלמיד שולחן על שני בסיסים. ארבעה רגליים מגולפות ומדף. השולחן בצבע ירוק לכה ועליו ציור בצבעי שמן של נוף ובשולב נוסף מאוחר יותר כיתוב "שמע בני מוסר אביך ואל תטוש תורת אמך" הכיסא דוגמת השולחן ועל גבו ציור ורדים בצבע לבן. מושב הכיסא: 37/35 ס"מ. השולחן: 76/51/36 ס"מ. מצב מצוין. גרמניה. תחילת המאה ה-19. פריט נדיר ויחודי. מקור: אוסף פרטי
שופר לראש השנה שהיה בשימוש בבית הכנסת בק"ק בראדי מעוטר בעבודת חריטה וכיתוב באותיות גותיות ""יום תרועה יהיה לכם" "לביהכנ"ס הגדולה דקהילת בראדי". גופן הכתב על השופר "אותיות גותיות" היו בשימוש במערב אירופה מאמצע המאה ה-12 לערך ועד אמצע המאה ה-20. השם "גותי" ניתן לגופן באיטליה בתקופת הרנסאנס, בצידו השני חריטה של תוקע בשופר. צמחייה ופרחים. אורך: 38 ס"מ. גליציה. תחילת המאה ה - 19. שבר קל. מצב כללי טוב.
מקור: אוסף פרטי.
קופסה לאתרוג כסף מפוארת נוצרה באנגליה בשנת 1900. חתומות: הכסף. העיר והשנה. עם עבודת אמייל מאוחרת של ציורים צבעוניים מפורסמים מעשה ידי האומן הנריך ווינוגרד בשנת 1980. גובה: 10 ס"מ. משקל: 679 גרם. חתומות: הכסף. העיר והשנה. מצב טוב. מקור: אוסף פרטי.
קופסת אתרוג עשויה מאגוז קוקוס עומד על בסיס ו-3 רגלים כסף משולב עם עלים. הולנד. סוף המאה ה - 19 תחילת המאה ה - 20. גובה: 18 ס"מ. פגמים קלים. מצב כללי טוב.
מקור: אוסף פרטי.
תוף נחושת שנעשה במיוחד לשמחת פורים מעוטר בעבודת תבליט עם הסמלים התנכי"ים המסורתיים של מצרים. הפירמידות ודמויות מצריות קלאסיות. כיתוב בתבליט באותיות גדולות "ליהודים היתה אורה ושמחה וששון" וחתימת שם האומן "שלמה חדידה לוי" "תרפ"ח" (1928) ככל הנראה שימש למנהג הנערים במצרים לקיום שמחת פורים עם המשלוחי מנות בתופים ומחולות .
גובה: 28 ס"מ. קוטר מקום ההקשה: 21.5 ס"מ. קוטר עליון: 12.5 ס"מ. יריעת העור במקום ההקשה נמתחה ככל הנראה מאחור יותר. מצב כללי טוב מאוד. מקור: אוסף פרטי.
רעשן עץ נדיר ומיוחד. עבודת גילוף בעץ של דמויות חסידים לומדים ובמרכז סטנדר. ע"י משיכת המקלות בתחתית מקישים הדמיות על הסטנדר (פטנט מעניין ויחודי). על המקל הראשון כיתוב "ארור המן" ובשני "ארורה זרש". רוחב:44 ס"מ. גובה: 15 ס"מ. מצב טוב מאוד. מקור: אוסף פרטי.
רעשן כסף עבודת יציקה מעוטר בעבודת חריטה של צמחיה ופרחים וכיתוב "ארור המן". בקצה הרעשן מיכל קטן נפתח כנראה למגילה מיניאטורית. גובה: 20 ס"מ. משקל: 131 גרם. מצב טוב. מקור: אוסף פרטי.
מחזיק לבקבוק יין ברונזה עבודת יציקה מעוטר בעבודת גזירה של סצינות ממגילת אסתר "ומרדכי לא יכרע וישתחוה". "הפיל פור הוא הגורל". חתימת האמן: W. RAPOPORT גובה: 17 ס"מ
קוטר: 10 ס"מ. מצב טוב.